Het nieuws en gemeentezaken

In kranten staan de laatste tijd geregeld artikeltjes over gemeentelijke tekorten aan financiële middelen en het risico voor vermindering van subsidies voor sportcomplexen en zwemverenigingen. Het bestuur van NZ&PC is actief deelnemer in de Sportraad en praat mee over de toekomst van sport in Noordwijk. Tot op heden geeft juist de gemeente Noordwijk aan hoe belangrijk het voor deze gemeente is om te blijven investeren in sport. Mijn ambitie als Voorzitter is wel groter dan die van de gemeente, zo wil ik graag een topsportklimaat creëren en kwam in de sportraad dit juist als minder belangrijk naar voren. Maar ik denk dat wij als Noordwijkse Zwem en Polo Club van geluk moeten spreken dat we met Sjaak van den Berg en zijn voorganger Gerben van Duijn en uiteraard ook Ferdy Nugteren een sportminnend bestuur in de gemeente hebben.

Ik denk dat dit ook beleid met visie is. Zoals Gerben van Duijn mij vertelde: “met sport krijg je een Social Return on Investment”. In het bedrijfsleven en in het openbaar bestuur probeer je altijd zo te sturen dat het geld dat je investeert meer dan terugkomt. Een goed sportklimaat zorgt voor meer gezonde burgers in de gemeente en daarmee betere resultaten voor opvoeding, scholing en de economie. Investeren in sport is investeren in de medemens! Ook de sportraad sluit hierbij aan en vanuit het rijk wordt geïnvesteerd om sporten nog meer op de kaart te zetten. Wij kunnen als vereniging dan ook gebruik maken van allerlei mogelijkheden om bijvoorbeeld onze bestuurders op te leiden, vrijwilligers te supporten etc.

Het bestuur zal zich de komende tijd inzetten om zoveel mogelijk maatschappelijke relevante zaken op te pakken. Wij denken aan sport stimulans bij scholen, naast schoolzwemmen ook schoolwaterpolo kampioenschappen bijvoorbeeld of recreatie les aanbieden aan de scholen ism het zwembad. Daarnaast doen wij ook mee met Sjors Sportief, praten we met de buurtcoach om ouderen te betrekken en bespreken we met Danny (manager zwembad) en maatschappelijke organisatie hoe we mensen kunnen activeren. Ik kom hier later dit jaar op terug. Maar een wild plan: nodig wat ouderen, misschien demente mensen, uit naar de zaterdag middag wedstrijden. Laat ze vanaf de tribune genieten van onze wedstrijden en geef ze daarna in de kantine een heerlijke avond met een hapje eten en een borreltje… Zo simpel kan het zijn.

Onze eerste sportieve weken:

De eerste weken van het seizoen 2019/2020 zijn alweer in volle gang. Op 30 augustus was natuurlijk de spectaculaire dag met de Nederlandse Waterpolo mannen. En 14 september waren de eerste wedstrijden van een deel van onze waterpolo spelers. Zondag 22 september vinden de eerste zwemwedstrijden plaats van onze wedstrijdzwemmers.

De doelstelling voor waterpolo dit seizoen is voor heren 1 eindigen in de top 3 van de derde klasse, voor de dames een mooie seizoen boven in de middenmoot van de competitie, Heren 2 wil ook voor de top 5 gaan en heren 3 zal zich focussen op een leuk en gezellig seizoen. De jeugd gaat een zwaar seizoen tegemoet. De E onder de 11 is een erg jong team met debutanten. De D onder de 13 is een sterk maar klein team, beide teams hebben als doelstelling ongeveer de helft van de wedstrijden te winnen en een leuk seizoen te hebben waarin ze veel leren voor de toekomst.

De trainingen van waterpolo begonnen half augustus en per 1 september hebben we ook bij de senioren een trainer langs de kant van het water staan. Hiermee hopen we onze doelstellingen te realiseren en leuk spel te hebben.

Helaas was het eerste wedstrijdweekend nog niet zo succesvol qua winst. Heren 1 moet nog aan elkaar winnen qua positie spel. Heren 3 kreeg een loodzware tegenstander te verwerken en de jeugd had ook een sterk team als tegenstander. Heren 2 speelde een nette partij waarbij ze de winst ook naar zich toe haalde.

Fit en Fun heeft dit jaar 3 kwartier training op donderdag. Met het toetreden van Debby aan het bestuur, kunnen we ook meer gaan werken aan doelstellingen voor onze gewaardeerde zwemmers. De eerste twee trainingen waren netjes bezocht en we gaan kijken hoe we komend jaar wat afwisseling kunnen brengen. Zo gaat de Fit en Fun toch ook echt een keer met de professionele tijdswaarneming wat tijden neerzetten op de vrijeslag en de schoolslag.

De wedstrijd club van John is goed begonnen met trainen. Een leuk enthousiast clubje. Voorlopig gaan een stuk of 4/5 zwemmers ook met regelmaat wedstrijden zwemmen.

Bij het recreatie zwemmen loopt de teller alweer richting de 40 deelnemende zwemmers. Een zwembad vol. Daarom is juist van belang dat onze trainershelden voor de recreanten meer ondersteuning gaan krijgen van vrijwilligers. Het bestuur gaat kijken hoe we dit het beste kunnen organiseren. De animo vanuit de kinderen is aanwezig en de trainingen zijn ook altijd erg leuk en actief. Daarnaast zijn onze recreanten ook onze toekomstige waterpolo spelers of wedstrijdzwemmers.

Dameszwemmen gaat 22 september weer van start. Inmiddels zijn we ook gevraagd om een heren zwem uur in te richten. In overleg met oa de wethouder en het zwembad gaan we kijken hoe we dit kunnen organiseren. De zwemsport is in een kust gemeente van enorm belang.

Ik zal proberen met enige regelmaat een blog te schrijven om de leden en de geïnteresseerde op de hoogte te houden.

Veel plezier dit seizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *